KYK ANT FOREX

Dit blyk dat ek oor en oor wegbeweeg van die direkte onderwerpe van die tydskrif. So nou sal ek oor miere en verkoopsbestuurders skryf. Ter regverdiging merk ek op: na my mening is hoogs gespesialiseerde tydskrifte / portale ‘n saak van die verlede, wat plek maak vir tematiese forums, blogs en sosiale netwerke.

Ja, neurale netwerke en handelsprogramme is ‘n interessante ding, maar in terme van selfstudie, maar daar is al vir ‘n duisendste keer geen geesdrif om oor enige versiendsteorie te praat nie. Miskien sal daar in die nie-so verre toekoms glad nie professionele artikels oor skrywers bestaan ​​nie – dit word vervang deur enkele versamelde tekste, wat vandag deur artikels uit Wikipedia tipeer word. Maar skrywersartikels, artikels uit die hart, sal bly.

Dit is alles ‘n spreuk, en nou sal daar ‘n sprokie wees. In die artikel “Krabbe, vere en geld” (uitgawes nr. 51 van die tydskrif ForTrader.org), het ek al aandag gegee aan die onderwerp van die verhouding van alles en almal. Dit is maklik om dit eenvoudig te neem as ‘n snaakse skets uit die veld van die metafisika, maar hoe meer u na die omliggende werklikheid kyk, hoe meer skakels vind u by die eerste oogopslag verskillend.

 Aan die begin van die 21ste eeu het ek werk gekry as ‘n verkoopsman in ‘n muurpapierwinkel. Die winkel was (ten tyde van die opening) die eksklusiewe verspreider van ‘n Duitse onderneming. En die regisseur is te duur. Ek onthou sy woorde: ‘Ek wil ‘n beeld skep van ‘n soort muurpapierboetiek!’. ‘N Jaar is verby. Wallpaper van hierdie handelsmerk verskyn in die konstruksiemarkte en in ander winkels. En in ‘n verskeidenheid ander handelsmerke. Dit was logies om te weier om ‘n ‘boetiek’ te skep en pryse te verlaag. Nie verminder nie. Ek was gulsig. Ek waag dit nie om my status (opgeblase en vergesog!) Te verloor nie. As gevolg hiervan het die winkel gesluit.

Toe moes ek in een van die Moskoubanke werk. Die verkoopseuns het langsaan gewoon, en ons het gereeld gesels. Tot die middel van 2008 was hul lewe mooi en ongelooflik. Hulle het niks gedoen nie, en hul salaris was hoër as die workaholics van rekeningkundige en klantedienste. Voor die krisis het mense alles gekoop. Dit is nodig, dit is nie nodig nie. Hulle het net geld spandeer om in ‘n beter toekoms te glo. Dit was maklik vir hulle om enigiets te verkoop.

Ons “verkoopsmense” het die plan maklik oortref en my vertel van die raaiselagtige metodes om met kliënte te werk. Later het ek beskrywings van hierdie metodes gehoor van een opleidingsbestuurder (dit blyk nou dat dit al ‘n uiters idiootiese woord in Russies genoem word), dan van ‘n ander … En ek het geleidelik besef dat iemand een Amerikaanse boek uit die tagtigerjare vertaal het. jare, en hierdie boek beweeg van een opleiding na die ander. Dit is duidelik dat die effektiwiteit van al hierdie opleidings nul is.

Niemand het egter die grootste probleem gesien (en nie gesien nie). As iemand slegs met verkope besig is, dan vorm hy ‘n heeltemal onvoldoende standpunt oor die mark: “Wat is die krisis? Ek moet iets verkoop! Hoe is dit nie meer nodig nie? Ek het die helfte van die pakhuis vol! ” Voeg hierby die versteende benaderings en metodes uit die oudheid en kry ‘n hartseer prentjie: die bestaan ​​van ‘professionele verkoopsmense’ (aanhalingstekens is nie ewekansig nie!) Genereer ‘n oormaat begeerte om te verkoop sonder om na eksterne faktore te kyk. Mense herhaal stomweg ‘n stel aksies, maar wil niks verander nie!

Dit maak nie saak hoe vinnig veranderings in die ekonomie is nie, dit is baie stadiger as veranderinge in die valutamark (wat te verstane is). Diegene wat gewoond is om elke sekonde op reaksies te reageer, kan maklik toekomstige veranderinge raaksien waar dit oor ‘n maand of selfs ‘n jaar sal plaasvind. Ek sal dit vrylik die ‘mier-effek’ noem (ek gee nie voor dat ek die palm is nie). Die visie van hierdie klein workaholic is so ingerig dat hy die wêreld as ‘n slow motion-film beskou. As die motor vinnig vir ons beweeg, kruip dit soos ‘n slak in die regte sin van die woord.

Die buigsaamheid van die gees, die bereidwilligheid om voortdurend nuwe dinge te leer – dit is die sleutel tot sukses in die mark. Die konstante evaluering en soek van faktore wat die uitslag van die spel beïnvloed, is in beginsel die enigste beroep van die handelaar. As sommige mense van ‘n suksesvolle handelstrategie hoor, verbeel hulle hul ‘n sekere monolitiese algoritme wat, sodra dit gevind is, ‘n handelaar ‘n gemaklike bestaan ​​sal bied. Maar nee! ‘N Handelsstrategie is so ‘n stel modules met verskillende geldigheidsperiodes.

Som bogenoemde waarnemings op. Is u seker dat u nie opgehou het om te ontwikkel en te studeer nie? U hoef nie na ouderdom of diens te verwys nie. Die werklikheid gee geen verdoemenis oor u verskonings nie. Óf veg of sterf. Enigiemand wat in die afskaffing van natuurlike seleksie geglo het (selfs in die natuur, ten minste in die finansiële mark), is al geëet. Derdens, steeds verkoop en koop ons. En as u iets sleg verkoop of gekoop het, moet u miskien iets in uself verander?

AAN DIE VRAAG VAN TOEPASSING OP WISKUNDIGE VALUTAMODELS
Daar is tans baie kwantitatiewe benaderings gebaseer op die soeke na nie-lineêre en chaotiese dinamika in die gedrag van finansiële markte. Onder hierdie benaderings speel ‘n beduidende rol deur fraktale en multifractale metodes, wat ook gebruik word om aandelemarkkrisisse te voorspel. Onder hulle kan ‘n klas onderskei word op grond van die studie van die plaaslike reëlmatigheid van finansiële tydreekse. Daarvoor word meestal verskillende aanwysers gebou, wat bepaal watter gevolgtrekkings ons kan maak rakende die reëlmatigheid van ‘n aantal wisselkoerse. Om ‘n effektiewe voorspellingsmodel te verkry, is ‘n deeglike ontleding van die aard van die impak van faktore wat die vorming van die wisselkoers beïnvloed, nodig. Hier is ‘n belangrike rol gespeel deur die beskikbaarheid van statistiese gegewens rakende die faktore wat oorweeg word en wisselkoersdinamika. Markontwikkeling word bepaal deur fundamentele faktore, maar die omgekeerde is ook waar – fundamentele faktore word deur die mark bepaal, d.w.s. die gedrag van deelnemers aan die mark, hul beoordelings en verwagtinge. Die vermoë om die ontwikkeling van marksituasies korrek te beoordeel, hang af van die vermoë om die heersende verwagtinge van die markdeelnemers te voorspel, en nie van die vermoë om veranderinge in die regte wêreld te voorspel nie.

Die konsep van toereikendheid
Die belangrikste vereiste vir die wiskundige model van die wisselkoers is die vereiste vir die toereikendheid daarvan – die korrekte korrespondensie van die bestudeerde werklike objek ten opsigte van die geselekteerde stelsel van sy eienskappe. In die eerste plek word dit verstaan ​​as:

 1) die korrekte kwalitatiewe beskrywing van die oorweegse eienskappe van die voorwerp. Byvoorbeeld, die moontlikheid, gebaseer op die bestudering van die model, om die regte gevolgtrekking te maak oor die rigting van verandering van enige kwantitatiewe eienskappe van hierdie eienskappe, hul verwantskap, die aard van die vibrasies van die voorwerp, die stabiliteit van die toestand of evolusie daarvan.
2) die korrekte kwantitatiewe beskrywing van hierdie eienskappe met ‘n redelike akkuraatheid. Of die tweede voorwaarde gestel is of nie, dit is onderskeidelik kwantitatiewe of kwalitatiewe modelle. In plaas van kwantitatiewe toereikendheid, praat hulle ook oor die akkuraatheid van die model.

Dit is natuurlik om nie net oor die toereikendheid van die model te praat nie, maar ook oor min of meer geskiktheid. Ons benadruk dat dit slegs vir sekere tekens oorweeg moet word – die eienskappe wat in hierdie studie as die belangrikste aanvaar is. As dit nie eksplisiet aangedui word nie, moet dit tydens die studie geïmpliseer of uitgeklaar word. Daarom moet die begrip “wiskundige modellering” toegepas word op die veld van toegepaste wiskunde, wat sowel die konstruksie as die bestudering van wiskundige modelle insluit, sowel as die skepping van berekeningsalgoritmes en programme wat hierdie algoritmes implementeer.

Vroeër het ForTrader.org die wiskundige modellering van ‘n stelsel van neigingsaanwysers van tegniese ontleding en heuristiese metodes ondersoek op grond van die gebruik van kundige ramings; wiskundige modellering van voorspelling van die wisselkoers gebaseer op analitiese afhanklikheid en faktore wat die wisselkoers beïnvloed. Op grond van die voorafgaande kan die belangrikste gevolgtrekking gemaak word: enige voorspellende model vir die beweging van wisselkoerse moet ‘n groot aantal veranderlikes bevat, en in alle gevalle is ‘n betroubare statistiese ondersoek nodig, met inagneming van die beweging van faktore en ewekansigheid.

Akademiese institute het pogings aanvaar om ‘n voldoende wiskundige model te bou vir die voorspelling van wisselkoerse, maar elke keer was hierdie pogings onsuksesvol. Volgens kenners moet so ‘n model gebaseer wees op die teorie van koopkragpariteit, maar die voorspellings van wisselkoerse gebaseer op gegewens oor geldvoorraad en inkomste gee wesenlike teenstrydighede met die werklikheid. Dit is egter moontlik om die neigingskomponent van die wisselkoers te voorspel, terwyl ‘n besluitsteunstelsel geskep word vir die take van fundamentele analise en voorspelling van makro-ekonomiese dinamika en wisselkoerse, tesame met die ontwikkeling van die funksionele struktuur en informatiewe voorstelling van die prosesse van internasionale kapitaalbeweging, ontwikkeling van nasionale ekonomieë en finansiële markte. Die belangrikste punt is die keuse van wiskundige metodes en modelle om sulke belangrike probleme op te los wat deel uitmaak van die funksionele struktuur van die stelsel wat oorweeg word, soos die beoordeling en voorspelling van makro-ekonomiese dinamika en wisselkoerse.

Soos hierbo aangedui, is die ingewikkeldheid van die ontwikkeling van makro-ekonomiese prosesse van internasionale kapitaalvloei, nasionale ekonomieë en finansiële markte sodanig dat dit nodig is om aanpassingsstatistieke statistiese modelle te gebruik [4,5] om probleme op te los vir die identifisering en voorspelling van hierdie prosesse en wisselkoerse op medium termyn.

EKONOMIESE MODELLES
Wiskundige modelle van ‘n markekonomie is al lank ontwikkel en word relatief goed bestudeer, wat nie gesê kan word oor modelle van ‘n beplande en veral oorgangsekonomie nie. Laasgenoemde kan (selfs in beginsel) nie gereduseer word tot modelle van die klassieke aard nie, aangesien dit die belangrikste kenmerke van albei moet weerspieëlekonomiese stelsels. ‘N Effektiewe metodologiese benadering tot die konstruksie van modelle met hierdie sintetiese eienskap is om eerstens modelle te konstrueer vir die balans van materiële en finansiële vloei, wat in ‘n sekere sin universeel is, dit wil sê, dit is geskik om ‘n ekonomie van enige aard te beskryf. Hulle is ‘doelbewus’ oop, en die manier waarop dit gesluit word, hang direk af van die gedrag van ekonomiese agente, staatsbeleid, ens. As ons verskillende soorte bedryfsverhoudinge (scenario’s) instel en verskillende metodes van sluiting daarstel, kry ons modelle vir verskillende soorte ekonomie (sien Fig. 1) [4].

In die gegewe blokdiagram op makrovlak weerspieël taamlik ingewikkelde verhoudings van ekonomiese vennote wat die produksie, die uitruil en verspreiding van produkte en dienste wat in die Russiese ekonomie ontwikkel het teen die einde van die eerste derde van die 90’s van die twintigste eeu reguleer. Daar kan gesien word dat die model ooreenstem met ‘n gemengde, oorgangsekonomie: benewens die staat (die belangrikste agent van die beplanningstelsel), bevat dit byvoorbeeld handelsbanke wat in ‘n mededingende omgewing werk om wins te maak.

As ons nie die aannames rakende die produksieverhoudinge wat by die model bestaan, volledig beskryf nie, sal ons sommige daarvan kenmerk:

1) daar word onderskei tussen die sektore wat mededinging tussen invoere en uitvoersektore ervaar;
2) arbeidskollektiewe en administrasie in die sektore is geïnteresseerd in die verhoging van die loonfonds, en ondanks die afname in die vraag na produkte, bereik dit met behulp van wedersydse nie-betalings en sagte lenings van die Sentrale Bank (CB); daar is geen netto beleggings nie, die produksievermoë neem af;
3) ‘n verandering in die produksievoorwaardes beïnvloed lone, maar nie die vlak van indiensneming nie; daar is geen bankrotskappe van ondernemings nie; die nominale werkloosheid is laag;
4) slegs grondstowwe word uitgevoer, en slegs verbruikersgoedere word ingevoer;
5) markte word beheer deur die industriële-finansiële oligargie, waarvan die top deur uitvoerders beset word;
6) die makro-ekonomiese beleid van die staat word verminder tot die bepaling van belastingkoerse, volumes sagte lenings van die Sentrale Bank, openbare aankope, betalings aan die bevolking vanaf die staat se begroting, subsidies aan ondernemings, ens.

Die geformuleerde scenario is beliggaam in ‘n algemene model, waardeur ‘n spesifieke model van die oorgangstydperk verkry word. In wiskundige terme is dit ‘n omslagtige en ingewikkelde stelsel van nie-lineêre gewone differensiaalvergelykings (aangevul deur ‘n groot aantal algebraïese vergelykings) met betrekking tot etlike tientalle basiese ekonomiese hoeveelhede (byvoorbeeld uitsette van verskillende soorte produkte) en bevat baie beslissende eienskappe en parameters (byvoorbeeld inflasieverwagtinge van die bevolking). Hierdie invoerdata word gevind en verfyn, asook die scenario’s vir die huidige toestand van die stelsel.

In een weergawe van die model is daar byvoorbeeld geglo dat die Sentrale Bank nie bedrywighede in die binnelandse valutamark gedoen het nie, en teen die einde van 1993 behoort die dollarwisselkoers volgens die model tot 4 000 roebels / dollar te styg. Sedert die middel van 1993 het die Sentrale Bank egter toepaslike stappe begin neem, en in werklikheid het die koers “slegs” bereik tot die vlak van 1300 roebels / dollar. Veranderings met inagneming van die nuwe beleid is in die model ingebring, en die tydreeks wat dit vanaf hierdie oomblik gegee is, in ooreenstemming met die werklike beleid (sien Fig. 2) [4].

Berekeningseksperimente met beide hierdie en ander modelle van die transformerende ekonomie, op ‘n soortgelyke manier, het ons in staat gestel om ‘n aantal taamlik belangrike algemene gevolgtrekkings te maak. Daar is veral gevind dat die oorgang van die beplande Sowjet-ekonomie amper in die laat 80’s en vroeë 90’s in duie gestort het na die effektiewe ewewigstoestand van die nuwe markekonomiese stelsel, selfs in die beste geval, ten minste tien jaar sal duur, gepaard gaan met hoë strukturele werkloosheid en baie bankrotskappe. ondernemings.

‘KWASI-BALANS’ VAN DIE RUSSE EKONOMIE
‘N Ander, nie minder noemenswaardige resultaat van eksperimentering met modelle nie, was dat dit moontlik was om ‘n’ treffer ‘van die Russiese ekonomie na die hervorming in ‘n spesiale soort kwasi-ewewigstoestand te vestig, anders as die modelle wat in die klassieke politieke ekonomie bestudeer is.

Met behulp van die model word meer gedetailleerde studies oor verskillende spesifieke kwessies van die huidige ekonomiese beleid uitgevoer. Hierdie beleid het ‘n natuurlike vereiste van ‘veiligheid’, wat in die model geïnterpreteer word as die ontoelaatbaarheid van ‘n skerp vernietiging, hoewel nie baie effektief nie, maar wel bestaande en bestaande ekonomiese betrekkinge en strukture. Dit is geensins ‘n vergesogte probleem nie, want dit gaan nie oor iemand se bewuste begeerte na vernietiging nie, maar van die “onprofessionele” gebruik van ekonomiese instrumente in ‘n baie moeilike en onstabiele situasie. ‘N Tipiese taak is om die grootte van die voorkeurlenings wat die staat aan produsente gee prakties vas te stel teen ‘n negatiewe persentasie. Die model het getoon dat uiterstes baie gevaarlik is. Die afwesigheid van sagte lenings lei nie net tot ‘n skerp (gedurende weke en maande) onderdrukking van inflasie (en selfs tot deflasie) nie, maar ook tot vernietigingproduksiestrukture, meestal reeds aangepas by inflasie. Hul inkomste word so verminder dat dit onvermydelik ‘n massiewe ‘vlug’ van ondernemers is en ‘n toename in die afname in produksie. In die teenoorgestelde geval, met baie groot sagte lenings en die gevolglike hiperinflasie, val die stelsel van kommersiële banke uitmekaar. Hulle beplan hul wins op grond van inflasie. Alhoewel die groei nie te groot is nie, lewer hul optrede, selfs op ‘n rowwe voorspelling, ‘n konstante wins. Met hiperinflasie lei die onvermydelike onakkuraatheid van voorspellings tot stelselmatige verliese van banke en die werklike ‘verdwyning’ (in ‘n relatiewe sin) van hul netto waarde. Ons noem ook twee ander spesifieke relevante gebeure wat van belang is vir die Russiese ekonomie en wat geanaliseer word met behulp van berekeningseksperimente met die model.

Die eerste daarvan is “Swart Dinsdag” op 11 Oktober 1994, toe daar ‘n katastrofiese waardevermindering van die roebel teenoor die dollar was, wat na ‘n paar dae na ongeveer dieselfde vlak teruggekeer het. Die voldoende toereikendheid van die model kon nie net na Dinsdag die dinamika van die belangrikste ekonomiese makro-aanwysers beskryf nie, maar ook die ekonomiese agente wat, hoewel onbewustelik, gewen het (basiese bedrywe, inkomste uit die staat se begroting) verloor het (die grootste deel van die bevolking, invoerders) as gevolg daarvan hierdie geleentheid.

Die tweede is die weermagoperasie in Tsjetsjenië, wat aan die einde van 1994 van stapel gestuur is en aansienlike bykomende regeringsbesteding benodig het vir die implementering daarvan en vir maatreëls om die ekonomie en sosiale sfeer van die republiek te herstel (volgens verskillende ramings, van verskillende triljoen tot tientalle triljoene roebels). Die belangrikste gevolgtrekking uit die modelleringsresultate: hoewel die ‘Tsjetsjeense krisis’ nie hiperinflasie kan veroorsaak nie, selfs met ‘n taai anti-inflasionêre beleid van die staat, lewer dit ‘n belangrike bydrae tot inflasie en dra dit by tot die afname in die reële inkomste van die meerderheid van die bevolking [4].

EKONOMIESE EFFEKTIEK EN BUITELANDSE WISSELKURSUSSE
Die model wat oorweeg word, neem egter nie die onsekerheid oor die waarde van uitvoer in nasionale geldeenheid in ag as die faktuur in buitelandse valuta uitgereik word nie, wat die uitvoere kan beperk, aangesien daar twyfel bestaan ​​dat die uitgevoerde goedere uiteindelik met wins kan realiseer. Onsekerheid oor die waarde van invoere in die nasionale geldeenheid, waarvan die prys in buitelandse valuta bepaal word, verhoog die risiko van verliese weens invoer, aangesien die prys in terme van nasionale geldeenheid moontlik nie mededingend is nie. Die onsekerheid in die wisselkoers kan dus die ontwikkeling van buitelandse ekonomiese aktiwiteite belemmer. Daarbenewens gaan die waardevermindering van buitelandse valuta, wat die inkomste uit die uitvoer van goedere in terme van nasionale geldeenheid ondermyn, gepaard met ‘n toename in die nasionale geldeenheid en lei dit tot ‘n toename in die uitvoerprys in buitelandse valuta, wat die mededingendheid van die onderneming verminder. Hierdie effek sal veral negatief wees in die lig van die vraag wat sensitief is vir prysveranderings.

Ekonomiese risiko spruit uit die nadelige uitwerking van die wisselkoers op veranderings in kommoditeitspryse vir vervaardigde of verworwe produkte, wat weer die ekonomiese situasie van die onderneming beïnvloed. In die voorwaardes van die waardevermindering van die buitelandse valuta en ‘n ooreenstemmende styging in die vlak van kommoditeitspryse deur die uitvoerende onderneming, is dit byvoorbeeld moontlik om die vlak van sy omset en die verlies van ‘n deel van sy mark vir klaarprodukte te verlaag. Die invoerondernemings word deur ‘n soortgelyke situasie gekonfronteer en ontvang fakture in buitelandse valuta in die groeikoers van die wisselkoers, wat die verkoopsvolumes van vervaardigde produkte met ingevoerde toerusting negatief beïnvloed, byvoorbeeld as hul mededingers binnelandse produsente is. Die invoerderonderneming kom in dieselfde situasie as hy agterkom dat ‘n buitelandse verskaffer pryse vir sy produkte verander in ooreenstemming met die groei in die nasionale geldeenheid of inflasiekoers.

Ekonomiese risiko ontstaan ​​ook in gevalle waar ‘n onderneming sy produkte uitsluitlik in die plaaslike mark verkoop en koste wat slegs in die nasionale geldeenheid betaal word, verliese ly as gevolg van die waardering van die nasionale geldeenheid, aangesien mededingende ingevoerde goedere goedkoper kan wees.

Daar word geglo dat die wisselkoers, waarvoor ons die dollar kies, en kommoditeitsmarkte in teenoorgestelde rigtings beweeg. ‘N Stygende dollar teenwerk inflasie en veroorsaak uiteindelik ‘n daling in kommoditeitspryse. Op sy beurt lei dalende kommoditeitspryse tot laer rentekoerse en hoër effektepryse. ‘N Styging in effektepryse dra by tot die groei van die aandelemark.

‘N Daling in die dollar veroorsaak presies die teenoorgestelde uitwerking – stygende inflasie (stygende kommoditeitspryse), laer pryse vir effekte en aandele. Die piek van die effektemark te midde van ‘n oplewing in die ekonomie is ‘n teken van die oorgang van die ekonomie van ‘n toestand van normale inflasievrye groei na die fase van ‘ongesonde’ groei. Beleggers verkoopeffekte weens verhoogde inflasiedruk en vrees vir ‘n daaropvolgende rentekoersverhoging. Na ‘n geruime tyd begin die styging in rentekoerse die druk op die aandelemark plaas, en dit daal ook. Wanneer stygende inflasiedruk lei tot ‘n hoogtepunt in rentekoerse, begin beleggers se begeerte om dollars te koop, terugkeer. Kommoditeitsmarkte begin ook daal as gevolg van ‘n moontlike gevolglike verlangsaming in produksie. As gevolg van die verlangsaming in ekonomiese groei, word die behoefte aan goedere en geld verminder, die inflasiedruk verswak, die kommoditeitspryse begin daal.

Namate kommoditeitspryse en rentekoerse daal, begin die effektemark. Geleidelik draai die aandelemark agter hom aan. Daarna gaan die kommoditeitsmark ook in die groeifase, en inflasiedruk begin vorm. Beleggers wil weer ‘n dollar koop. Hierdie voorbeeld toon die noue verwantskap van wisselkoerse met die prosesse van makro-ekonomiese dinamika, wat optree as die eksterne omgewing vir die implementering van buitelandse ekonomiese aktiwiteite, wat hul gesamentlike oorweging noodsaak om probleme op te los om die situasie in die valutamarkte te voorspel.

MACRO STELSEL INSTABILITEIT
In die meeste bekende ontwikkelings op die gebied van fundamentele ontleding en voorspelling van makro-ekonomiese dinamika, word die verkryging van voorspellings op mediumtermyn van makro-ekonomiese prosesse, insluitend wisselkoerse, uitgevoer deur gebruik te maak van multiveranderlike ekonometriese modelle gebaseer op die hipoteses van ‘n “effektiewe mark” en “rasionele verwagtinge”, asook lineêre paradigma van die ontwikkeling van marksituasies. In die besonder is die model van die Amerikaanse ekonomie, ontwikkel by CEMI van die US Academy of Sciences of the USSR en ontwerp om die struktuur van die ekonomie te ontleed, die voorspelling van die belangrikste tendense in ekonomiese ontwikkeling op mediumtermyn te bepaal, asook om die doeltreffendheid van staatsregulering te kwantifiseer. Hierdie model is gebou as ‘n standaard ekonometriese module en bevat 41 vergelykings, insluitend 27 lineêre regressievergelykings en 13 algebraïese vergelykings. Boonop word die modelvergelykings konvensioneel in vyf blokke gekombineer: die finale vraagblok, produksie, omset, openbare finansies en monetêre beleid. ‘N Wesenlik soortgelyke model van ekonometriese voorspelling van die ontwikkeling van die Amerikaanse ekonomie is ontwikkel by die NEMI van die USSR Academy of Sciences. Die ekonometriese model van Amerikaanse monetêre sirkulasie wat deur M. Boton en T. Naylor ontwikkel is, bevat 17 vergelykings wat die gedrag van 6 tussentydse oriëntasies verduidelik: sirkulasie-instrumente, termyndeposito’s, termyndeposito’s, rentekoerse op staatseffekte en residensiële verbandlenings, sowel as aantal verbande.

Met betrekking tot die makro-stelsel wat oorweeg word, beteken dit dat in die ringstrukture van die oorsaak-gevolg-verwantskappe van die stelsel wat bestudeer word, onder sekere voorwaardes, strukturele onstabiliteit kan voorkom, wat kan lei tot ‘n beduidende verandering in die waardes van die fundamentele aanwysers wat in hierdie struktuur ingesluit is, insluitend die wisselkoers. Die herkenning en modellering van die ontwikkeling van sulke situasies is ‘n belangrike punt in die stelsel van ontleding en voorspelling van wisselkoerse en makro-ekonomiese dinamika in die beoordeling van risiko’s. Aangesien dit verseker dat tendense in die ontwikkeling en interaksie van faktore wat die wisselkoers beïnvloed, in ag geneem word, wat dit weer die vermoëns van die voorspellingsstelsel versterk.

In die raamwerk van die voorspelling van ekonomiese prosesse ontwikkel die aanpassingsbenadering in drie rigtings: die eerste is daarop gemik om die aanpassingsvoorspellingsmodelle te kompliseer; die idee van die tweede rigting is om die aanpassingsmeganisme van voorspellingsmodelle te verbeter; in die derde rigting word die benadering tot die deel van aanpassingsbeginsels en ander voorspellingsmetodes toegepas.

‘N Ontleding van bekende ontwikkelings op die gebied van die voorspelling van ekonomiese prosesse op makrovlak het getoon dat die skrywers in die meeste werke hulself beperk tot die konstruksie van lineêre ekonometriese makro-ekonomiese modelle gebaseer op die hipoteses van ‘n’ effektiewe mark ‘en’ rasionele verwagtinge ‘. Die bestaande teenstrydighede en onvolmaakthede in hierdie hipoteses is egter dikwels die oorsaak van verkeerde resultate. Daarbenewens maak hierdie modelle nie voorsiening vir die inagneming van veranderinge in die struktuur van die invloed van fundamentele aanwysers nie, sowel as die houding van die deelnemers aan die mark tot onsekerhede en teenstrydighede in die ontwikkeling van marksituasies, ens. Dit maak dit wenslik om ander benaderings en metodes te ontwikkel vir die take van mediumtermynvoorspelling van wisselkoerse en ‘n fundamentele ontleding van makro-ekonomiese dinamika. Dit is terselfdertyd belangrik dat hierdie metodes ‘n oplossing bied vir die voorspelling van makro-ekonomiese prosesse, met inagneming van die bestaande onsekerheid in die ontwikkeling daarvan, wat verband hou met die kompleksiteit van die struktuur van verhoudings van fundamentele makro-ekonomiese aanwysers,die onbestendige aard van die invloed van sommige fundamentele aanwysers op ander, sowel as die subjektiewe persepsie en beoordelings van deelnemers aan die makro-ekonomiese dinamika, sowel as die invloed op die makrodinamika van die gedrag van aktiewe elemente van die stelsel, wat steeds onvoldoende weerspieël word in bekende ontwikkelings.